Da var der sne!

Er jeg den eneste der savner en rigtig vinter med masser af sne? En vinter hvor alle er sneet inde? En vinter hvor er alt er lukket ned lige som nu i disse Corona tider. Men selvfølgelig bare på den gode måde! Jeg ser for mig billeder af menneske, der sidder hjemme med lys i vinduerne og kigger ud – og ser sneen falde blidt uden for. her et kig ud af vores køkkenvindue, hvor snedriverne gik op til taget.

sne2

Mine barndomsminder er bl.a. om store sne driver, og masser af sne uden for! Jeg kan også huske, der var masser af is-tapper, som hang meterlange ned fra tagene på vores gård – Yderlige var markerne snedækket med et godt lag sne, og der var snemænd i næsten alle haver! jeg husker der bare var en dejlig stemning over vores lille hjem på Mols.

Nu skriver vi år 2021, og der har ikke været meget sne de sidste mange år. Hvis der endelig er kommet noget sne, så er det væk få dage efter. – Sådan har det i hvert fald  været på Mols.

Jeg er født i 1983, så jeg har ikke oplevet vintre som har været helt særlige som f.eks. i 1971 hvor mennesker sneede inde i deres biler på vejene og måtte søge tilflugt i flere dage  hvor de kunne, som f.eks. i Galten mellem Århus og Silkeborg

sne3

Samt denne video fra 1978/79

Men jeg husker  ikke der har været vintre som ovennævnte i min levetid –  Det er helt sikkert på pga. af  klima forandringer der er sket over en år række. Ikke bare i Danmark, men hele verden! Der er sket meget på mine 37 år.

Jeg har nogle  få gange oplevet, der var der hedder en “Hvid Jul” – Det er dog ikke mange gange! (I hvert fald ikke som jeg kan huske)

Hvad er hvid jul? – læs her under:

Ved en landsdækkende hvid jul forstås normalt ifølge DMI, at mere end 90 % af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen. Men ikke kun med et drys af sne eller blot med rim på jorden. Snedybden skal være mere end en ½ cm

BONUS:

DR.dk skriver bl.a. om isvintre fra 80’erne, hvor det var et koldt årti med fire isvintre.

Den første var vinteren 1981-82, hvor både kulderekorden for december og januar blev sat.

Vinteren blev dengang sat i gang af den ødelæggende orkan, der passerede landet den 24. og 25. november. Efter orkanen slog vejret om, og kulde fra Arktis lagde sig over landet i tre måneder.

Natten til den 17. december 1981 nåede termometeret i Døvling syd for Herning ned på -25,6 grader! Så stærk kulde kan kun forekomme, når der ligger sne på overfladen, og det samtidig er stille og klart vejr. Sneen isolerer for tilførsel af varme nedefra og i stille vejr kan der ikke komme varme fra havet eller fra højere luftlag. Så de forhold var til stede den december nat.

Sidenhen fik vi yderligere tre isvintre i 80’erne – nemlig ved disse års begyndelse: 1985, 1986 og 1987. Til gengæld kom der kun en isvinter i 90’erne – 1995-96 og siden har vi ikke haft isdække i de åbne farvande.

Hvad er dine minder? Fortæl om dem i kommentar feltet!

mail

👋 Inden du går! 👋

👉 Gå ikke glip af vores indlæg 👈

❤️ Tilmeld dig vores nyhedsbrev ❤️

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Gå ikke glip af vores indlæg / guides - Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.